Wat ik leerde van …het Michaëlfeest

Ymkje van der Haar is gedragsdeskundige/orthopedagoog diagnostiek bij Lievegoed. Als zij vertelt dat ze werkt met mensen en kinderen met een verstandelijke beperking, is de reactie vaak: “wat goed van jou!” Terwijl het voor haar juist een groot geluk in haar leven is dat ze met deze mensen en kinderen mag werken. In deze blog deelt ze over de kleine en grote leermomenten in haar werk.

Michaëlsfeest

Jaren geleden, tijdens mijn hbo-stage, maakte ik in één van mijn eerste stageweken kennis met Sint Joris, de draak en aartsengel Michaël. En niet te vergeten: pompoenen. In die tijd lagen pompoenen nog niet op iedere groenteafdeling, toen was het nog zo’n geitewollensokken vergeten groente. Tijdens het Michaëlsfeest at ik mijn eerste pompoensoep en heel veel pompoenen zouden daarna volgen.

De draak

Het Michaëlsfeest op 29 september is één van de jaarfeesten die in de antroposofie worden gevierd. Dan zijn de dag en nacht even lang en wordt de zomer opgeslokt door de herfst. De warmte en het licht van de zomer, worden mee de herfst in genomen. Er wordt dankbaar stilgestaan bij de oogst van dit jaar. Ook wordt deze dag gevierd hoe dappere aartsengel Michaël in de hemel en Sint Joris op de aarde de draak verslaan. Dit verhaal inspireert mij tot het moedig aankijken en omarmen van mijn eigen draken.

Ridder Joris

In de jaren dat ik bij Lievegoed werk, kruist de Michaël viering regelmatig mijn pad. Ik denk terug aan Pia, een ouder wordende vrouw met Syndroom van Down die de grip op de realiteit aan het verliezen is, wat erg angstig voor haar is. Na een test moment ga ik nog even mee de groep op en geïnspireerd door de seizoentafel in de gang, loopt zij ineens als Ridder Joris met een imaginair zwaard in het rond te zwaaien. Voor mijn ogen verschijnt een andere vrouw.  Met haar borst vooruit, stevige tred en een grote glimlach.

Moedige cliënten

Dit is één van de dingen die ik zo mooi vind aan de viering van de jaarfeesten met onze cliënten. Ze boren kwaliteiten in hen aan, die soms diep in hen verscholen liggen. Voor mij is iedere cliënt en zijn familie die bij Lievegoed komt, moedig. Ze komen al wandelend of rollend over hun levenspad vele hobbels en kuilen tegen. En telkens gaan ze weer door, vaak met veel hulp van hun omgeving. Tijdens het Michaëlsfeest vier en eer ik ook altijd hun moed en neem ik die mee de donkere winter in.