Wat ik leerde over…Sinterklaas

Ymkje van der Haar is gedragsdeskundige/orthopedagoog diagnostiek bij Lievegoed. Als zij vertelt dat ze werkt met mensen en kinderen met een verstandelijke beperking, is de reactie vaak: “wat goed van jou!” Terwijl het voor haar juist een groot geluk in haar leven is dat ze met deze mensen en kinderen mag werken. In deze blog deelt ze over de kleine en grote leermomenten in haar werk

Ik ben een aantal keren in het pietenpak gekropen op het KDC waar ik toen werkte. Voor mij minstens zo leuk als voor de kinderen. En ook handig dat ik de kinderen al ken, dat scheelt weer door schoorstenen zakken en over daken klauteren in de nacht.

Binnen de antroposofie is Sinterklaas één van de jaarfeesten. Waar Sint Maarten ons leerde om te delen, leert Sinterklaas ons om te geven. Zodat we met de duistere dagen met Kerstmis klaar zijn om nieuw licht in ons zelf te ontvangen.

Als ik aan mijn pietenavonturen denk, denk ik gelijk terug aan Martin. Een jongeman, die door epilepsie en autisme veel in zijn eigen wereld zit. Ook is hij sinds de kleutertijd door de epilepsie veel vaardigheden verloren. Het is uitdagend om hem te betrekken bij activiteiten en hem plezier te laten ervaren gedurende een dag.

En dan is het 5 december. Er wordt gezongen door de begeleiders als Sint en Piet binnenkomen. Ik zie Martin rechtop op de bank zitten met stralende ogen. Hij volgt elke stap van de Sint en steekt zijn hand uit voor pepernoten. Als het grote boek van Sint tevoorschijn wordt gehaald, luistert Martin aandachtig. Piet duwt Sint in de richting van Martin en vraagt of hij wat aan Sint wilt geven. Hij heeft een schildering gemaakt die hij aan Sint laat zien. Nog een paar dagen na 5 december, straalt er nieuw licht in de ogen van Martin.

Als Sint alweer naar Spanje is vertrokken, vraag ik mij af hoe we Sint meer in het leven van Martin kunnen brengen. Hoe kunnen we dit wakkere deel meer aanspreken in Martin? Met elkaar komen we tot de conclusie dat herkenning een grote rol speelt. Waarschijnlijk herinnert hij zich ook van vroeger nog Sint ervaringen. We maken een fotoboekje van het Sintfeest en dat bekijkt de begeleiding regelmatig met hem. Ook kijken we hoe we hem nog meer bij de andere jaarfeesten kunnen betrekken en kijken of we elementen die hij van vroeger herkent kunnen toevoegen. Sinterklaas heeft het licht bij Martin gebracht en wij mogen dat steeds wat verder uitpakken.

Lievegoed volgt Bestuurlijke Afspraken Wet zorg en dwang (Wzd)

Lievegoed volgt Bestuurlijke Afspraken Wet zorg en dwang (Wzd)

Vanaf dit jaar is het mogelijk aan te sluiten bij nieuwe afspraken voor het stappenplan dat zorgaanbieders volgen bij onvrijwillige zorg. Deze afspraken staan in de Bestuurlijke Afspraken Wet zorg en dwang (Wzd). Lievegoed volgt deze Bestuurlijke Afspraken met ingang van 1 juni 2024.

Lees meer