Wat ik leerde over…Sinterklaas

Ymkje van der Haar is gedragsdeskundige/orthopedagoog diagnostiek bij Lievegoed. Als zij vertelt dat ze werkt met mensen en kinderen met een verstandelijke beperking, is de reactie vaak: “wat goed van jou!” Terwijl het voor haar juist een groot geluk in haar leven is dat ze met deze mensen en kinderen mag werken. In deze blog deelt ze over de kleine en grote leermomenten in haar werk

Ik ben een aantal keren in het pietenpak gekropen op het KDC waar ik toen werkte. Voor mij minstens zo leuk als voor de kinderen. En ook handig dat ik de kinderen al ken, dat scheelt weer door schoorstenen zakken en over daken klauteren in de nacht.

Binnen de antroposofie is Sinterklaas één van de jaarfeesten. Waar Sint Maarten ons leerde om te delen, leert Sinterklaas ons om te geven. Zodat we met de duistere dagen met Kerstmis klaar zijn om nieuw licht in ons zelf te ontvangen.

Als ik aan mijn pietenavonturen denk, denk ik gelijk terug aan Martin. Een jongeman, die door epilepsie en autisme veel in zijn eigen wereld zit. Ook is hij sinds de kleutertijd door de epilepsie veel vaardigheden verloren. Het is uitdagend om hem te betrekken bij activiteiten en hem plezier te laten ervaren gedurende een dag.

En dan is het 5 december. Er wordt gezongen door de begeleiders als Sint en Piet binnenkomen. Ik zie Martin rechtop op de bank zitten met stralende ogen. Hij volgt elke stap van de Sint en steekt zijn hand uit voor pepernoten. Als het grote boek van Sint tevoorschijn wordt gehaald, luistert Martin aandachtig. Piet duwt Sint in de richting van Martin en vraagt of hij wat aan Sint wilt geven. Hij heeft een schildering gemaakt die hij aan Sint laat zien. Nog een paar dagen na 5 december, straalt er nieuw licht in de ogen van Martin.

Als Sint alweer naar Spanje is vertrokken, vraag ik mij af hoe we Sint meer in het leven van Martin kunnen brengen. Hoe kunnen we dit wakkere deel meer aanspreken in Martin? Met elkaar komen we tot de conclusie dat herkenning een grote rol speelt. Waarschijnlijk herinnert hij zich ook van vroeger nog Sint ervaringen. We maken een fotoboekje van het Sintfeest en dat bekijkt de begeleiding regelmatig met hem. Ook kijken we hoe we hem nog meer bij de andere jaarfeesten kunnen betrekken en kijken of we elementen die hij van vroeger herkent kunnen toevoegen. Sinterklaas heeft het licht bij Martin gebracht en wij mogen dat steeds wat verder uitpakken.

Wat ik leerde over…advent

Wat ik leerde over…advent

Voor het eerst pak ik de kerststal uit die ik van mijn oma geërfd heb. Ik denk terug aan dat jaarlijkse magische moment in mijn jeugd, heel voorzichtig de porseleinen beeldjes uitpakken en neerzetten. De adventsperiode, het licht waar we in de duisternis op wachten en dat steeds sterker gaat schijnen.

Lees meer
Lievegoed in Kwaliteitscompas Gehandicaptenzorg

Lievegoed in Kwaliteitscompas Gehandicaptenzorg

Lievegoed staat in het Kwaliteitscompas Gehandicaptenzorg en daar zijn we trots op! Samen met elkaar kritisch naar jezelf als team kijken. Hoe kan de zorg die we bieden nog beter. De collega’s op onze locaties zijn afgelopen jaar enthousiast aan de slag gegaan met teamreflectie over ondewerpen die cliënten belangrijk vonden.

Lees meer
Lievegoed zet in op domein overstijgende samenwerking voor mensen met LVB+

Lievegoed zet in op domein overstijgende samenwerking voor mensen met LVB+

Mensen die hulp vragen kampen vaak met een complexe combinatie van problemen en beperkingen. Lievegoed wil er zijn voor deze mensen en doet daarin niet wat het makkelijkste is of meest logisch lijkt. We doen wat goed is. Sterker nog, we steken onze nek uit, nu en in de toekomst. We willen niemand in de kou laten staan. Dit vraagt om Liefde. En evenveel lef.

Lees meer