Beschermd Wonen | De Kraal, Kockengen

De Kraal is een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychiatrische en/of verslavingsachtergrond. In de prachtig verbouwde boerderij heb je een eigen kamer of appartement. Je neemt deel aan de activiteiten die in en om de woongemeenschap plaatsvinden.

De Kraal, Beschermd Wonen

Portengen 6
3628 EE Kockengen

(0346) 769087

Voor wie


Op De Kraal bieden we beschermd wonen voor mensen met een verslavingsachtergrond en langdurige psychiatrische problematiek; soms ook met een licht verstandelijke beperking.

Woningen


In de boerderij en in het bijgebouw bevinden zich appartementen met elk een eigen douche en toilet. Daarnaast is er een aantal kamers met gezamenlijke voorzieningen.

In de boerderij is een grote gemeenschappelijke huiskamer en een keuken. Daar ontmoet je medebewoners en begeleiders op vaste momenten van de dag.

Gebruik van alcohol en drugs is niet toegestaan. De bewoners kiezen voor een alcohol- en drugsvrij leven.

 

 

Woongroepen


De Kraal bestaat uit twee woongroepen, met elk een eigen dagprogramma.

De woongroep op de boerderij biedt plaats aan maximaal 11 bewoners die gezamenlijk een intensief dagprogramma volgen.

De woongroep in het bijgebouw biedt plaats aan 9 bewoners die een meer zelfstandig dagprogramma volgen met minder groepsmomenten.

Vast team begeleiders

Beide woongroepen worden ondersteund door één vast team van medewerkers. Zij bieden persoonlijke begeleiding, woonbegeleiding en 24-uurs bereikbaarheid.

Daginvulling


Een gestructureerd dagprogramma en zinvolle dagbesteding zijn heel belangrijk op de weg naar herstel. De daginvulling is daarom niet vrijblijvend. Alle bewoners hebben een eigen weekprogramma.  

In het weekprogramma staat je daginvulling omschreven. Het verrichten van zinvol werk is een vast onderdeel van het weekprogramma. Dat kan zowel binnen als buiten de woongemeenschap zijn. Ook vrijetijdsbesteding als sport en beweging is opgenomen in je persoonlijke weekprogramma.

Werkgebieden

Werkgebieden die bij de woongemeenschap horen zijn de biologische moestuin, de bloementuin en de huishouding van de woongroep, maar ook klussen als fietsen repareren en hout bewerken. Iedere bewoner heeft taken en verantwoordelijkheden ten aanzien van het schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimtes.

Naast de werkgebieden is het ook mogelijk om buiten De Kraal te werken. We kunnen je helpen met het vinden van een (vrijwilligers)plek.

Jaarfeesten

Wij vieren verschillende jaarfeesten zoals: Driekoningen, Pasen, Pinksteren, Sint Jan, Michaëlfeest, Sint Maarten, Sint Nicolaas, Advent en het Kerstfeest. Bewoners en begeleiders organiseren deze feesten samen.

Begeleidingsplan


We maken samen een begeleidingsplan met daarin een beschrijving van de persoonlijke situatie en de begeleidingswensen. In het begeleidingsplan staan de doelen en afspraken waaraan we werken.

Iedereen heeft regelmatig contact met de  persoonlijk begeleider. Na zes maanden bespreken we samen het begeleidingsplan en stellen het, waar nodig, samen bij.

Aanmelden en kosten


Praktische informatie

Om in aanmerking te komen voor beschermd wonen is een beschikking van de gemeente nodig. Voor meer informatie over een beschikking neem je contact op met de gemeente.

Aanmelden

Heb je nog vragen over een beschikking of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met de afdeling Zorgbemiddeling via telefoonnummer (030) 2255502 of e-mail zorgbemiddeling@lievegoed.nl. We maken dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek.