Aandacht voor warmte
Gedragsdeskundige Mirjam van Veen stelt antroposofisch verpleegkundige Ida van der Straten een aantal vragen. Ida behandelt bewoners van een aantal locaties in Driebergen.

Jij bent niet een gewone verpleegkundige maar een antroposofisch verpleegkundige. Wat maakt het antroposofisch?
Ik heb een specialisatie antroposofie gevolgd (2 jarig): daarin staat het totale mensbeeld en ontwikkeling van de mens centraal. Je leert er over allerlei aspecten vanuit de antroposofie zoals de natuur, de minerale wereld, werking van kruiden, maar ook over de zintuigen en de binnenwereld van mensen. Daarna heb ik altijd bij en nascholingen gevolgd: ritmische inwrijvingen, positieve gezondheid, palliatieve zorg. Het zijn voor mij momenten geweest terug naar de bron.
Jij geeft ook behandelingen. Kun je beschrijven hoe zo een behandeling er uit ziet? Wat merkt de bewoner na een behandeling?
De behandeling bestaat uit een ritmische aanraking (wrijving) met medicinale kruidenolie. Ik raak een lichaamsdeel of het hele lichaam aan. De bewoners ervaart zo dat hij begrenst wordt: dit ben ik en dit is de ander. Door de olie, de aanraking, het ritme en ook bij een inpakking, komt iemand meer terug bij zijn eigen lijf en bij zichzelf.
We gaan de winterperiode tegemoet. Heb je nog een gouden tip vanuit jouw vakgebied om deze tijd goed door te komen?
Check de warme aan huid van de ander met een warme hand. De voeten, kuiten en knieën. Voel aan de buik en de rug. Als iemand koud voelt, pas de kleding erop aan. Het lichaam verliest de meeste warmte aan het hoofd nek, polsen en enkels. Oudere bewoners zitten bijvoorbeeld veel stil en hebben daardoor een minder goede bloedcirculatie. Geef ze een extra vest of dekentje als ze koud aanvoelen.
Zelf kun je het warm hebben omdat je druk in de weer bent, een bewoner kan het fris hebben omdat die moe is en net gedoucht en de deur steeds open en dicht gaat.
Wat ik leerde over…taalgebruik
Ik ben een nieuwe collega aan het inwerken en vertel haar over hoe we de afgelopen periode bezig geweest zijn om de diagnostiek verslagen beter te begrijpen te maken.
Het belang van warmte
Aafke Brouwer is gedragsdeskundige bij Lievegoed. Zij heeft zes jaar gewerkt op locatie Salvia in Driebergen, waar volwassenen met een verstandelijke beperking wonen. Sinds een jaar werkt ze op het KDC Marjatta in Den Haag. Zij heeft een aantal jaar geleden de basismodule antroposofie van AAG gevolgd en voor haar eindwerkstuk is ze het thema warmte ingedoken. In deze koude wintermaand, willen we daar graag meer over weten.
Wat ik leerde over…het seizoensritme
Proestend en sniffend schrijf ik deze blog. In de grauwheid van januari hebben de wintervirusjes nog mooi hun kans gezien mijn immuunsysteem aan het werk te zetten. Al de hele maand vraagt mijn lichaam om rust en het warme winterhol in te kruipen. Meebewegen met het ritme van het seizoen.