Wat ik leerde over… gemeenschap
Ymkje van der Haar is gedragsdeskundige/orthopedagoog diagnostiek bij Lievegoed. Als zij vertelt dat ze werkt met mensen en kinderen met een verstandelijke beperking, is de reactie vaak: “wat goed van jou!” Terwijl het voor haar juist een groot geluk in haar leven is dat ze met deze mensen en kinderen mag werken. In deze blog deelt ze over de kleine en grote leermomenten in haar werk.
In deze donkere dagen, bewegen we ons langzaam naar het licht. Op de locaties verschijnen kerstbomen, zelfgemaakte kerstversieringen hangen op de ramen en de seizoenstafel wordt bewoond door de kerststal.
Het Kerstspel
Op de ene locatie zijn alle bewoners druk bezig met voorbereidingen van de kerstmarkt, op de andere locatie wordt vol overgave aan het kerstspel gewerkt. Ik denk met een grote glimlach terug aan dat ik een intelligentie test wilde afnemen bij een bewoner en de enige zinnen die hij op dat moment kon spreken waren de regels voor het kerstspel. Herder mogen zijn in het kerstspel, mogen schitteren op het podium, dat was op dat moment zoveel waardevoller dan testjes. En ik gaf hem helemaal gelijk.
Daverend applaus
Mijn gedachten schieten daarna naar de kerstviering van een KDC in de kerk. Het podium stond bomvol met kinderen, stuiterende pubers en begeleiders, want er was voor ieder kind een rol. Ik denk aan de jongen met een zeer ernstig verstandelijke beperking en rolstoel gebonden door zware spasmes. In zijn rol als Jozef was er een ontspanning zichtbaar in zijn lijf en ogen, die ik niet vaak bij hem zag. Na het daverende applaus sprak ik met een moeder die met tranen in haar ogen stond, want voor het eerst stond haar kind in de schijnwerpers. Waar ze voor haar andere kinderen alle feestjes afrende, stond haar jongste dochter altijd buitenspel. Nu hoorde ze er echt bij en werd ze gezien.
Jij doet ertoe!
Echt erbij horen. Voor ieder mens zo belangrijk en voor iemand met een beperking nóg belangrijker. Omdat zij en hun familie zo vaak anders hebben ervaren, is het zo helend om te mogen ervaren: jij doet ertoe en hoort er op jouw manier bij. Jij bent van waarde. Dat kan in het groot tijdens een kerstviering uitgedragen worden, maar ook in het kleine alledaagse. Door in de drukte van de dag even stil te staan en de client echt te ontmoeten. Door steeds weer te onderzoeken met elkaar, wat is iemands bijdrage aan de gemeenschap? Hoe kunnen we echt naast elkaar gaan staan en samen zorgen, leren en werken? Want jij hoort erbij!
Lievegoed vrijwilligers in de spotlight!
Onze collega Robbert Wildeboer (recruiter) gaf op 26 augustus een interview op Radio M over het cruciale werk van vrijwilligers in de zorg bij Lievegoed. Hun inzet en toewijding maken een wereld van verschil voor onze bewoners.
In memoriam Liesbeth Zaayer
Op 16 juli 2024 is onze dierbare collega Liesbeth Zaayer overleden. Liesbeth was dertien jaar lang clustermanager bij Lievegoed.
Lievegoed volgt Bestuurlijke Afspraken Wet zorg en dwang (Wzd)
Vanaf dit jaar is het mogelijk aan te sluiten bij nieuwe afspraken voor het stappenplan dat zorgaanbieders volgen bij onvrijwillige zorg. Deze afspraken staan in de Bestuurlijke Afspraken Wet zorg en dwang (Wzd). Lievegoed volgt deze Bestuurlijke Afspraken met ingang van 1 juni 2024.