Nieuw Rijsenburg | Driebergen

Op de biologische zorgboerderij Nieuw Rijsenburg werken en wonen mensen met een licht tot matig verstandelijke beperking, veelal gecombineerd met psychische problematiek of een vorm van autisme.

Nieuw Rijsenburg

Langbroekerdijk 2
3972 ND Driebergen-Rijsenburg

Aanmelden
Wonen: (06) 22054329 | Dagbesteding: (06) 45742843

Voor wie

Op Nieuw Rijsenburg wonen mensen met een licht tot matig verstandelijke beperking, veelal gecombineerd met psychische problematiek of een vorm van autisme.

Nieuw Rijsenburg biedt ook dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking, deze cliënten wonen thuis of op andere verblijfslocatie.

We bieden zinvol werk, met duidelijke dagstructuur vanuit een mild en huiselijk klimaat, voor cliënten die zich aangetrokken voelen tot werkzaamheden op een boerderij. Voor een aantal werkgebieden betekent dit veel beweging en buitenwerk.

Dagbesteding

 

Wie woont of dagbesteding volgt op Nieuw Rijsenburg, vindt een kleinschalig opgezette zorgboerderij met verschillende ambachtelijke werkgebieden. Iedereen werkt mee naar eigen kunnen en mogelijk­heden. Er is een tuingroep, een groep dierverzorging en klussen (deze drie vormen samen de erfgroep), de Huis & Hofgroep en de Bijgroep.

De Erfgroep


Tuin
We werken in de groentetuin en in de kassen: kweken en verwerken van groenten, poten, verspenen en onkruid wieden. Het verstrijken van de jaargetijden maken we in de tuin heel bewust mee. De tuinderij levert biologische groenten voor eigen gebruik. De tuingroep onderhoudt ook de fruitbomen en de bloementuin. 

Dierenverzorging
Deze groep verzorgt de dieren op de boerderij. We hebben geiten, kippen en een aantal koeien. Daarnaast zijn we er voor alle voorkomende kleine klussen en onderhoudswerkzaamheden in en rondom de boerderij.

De Huis & Hof groep

De Huis & Hofgroep verzorgt de koffie en thee en dekt de tafels. Een dag in de week verzorgen zij de verkoop op het verkooppunt. Er wordt groente ingemaakt, er worden brood en koekjes gebakken en de maaltijden voor de woongroep worden hier voorbereid.

De Bijgroep

Cliënten vinden hier een veilige werkplek waar meebeleven, structuur en meedoen voorop staan. De Bijgroep biedt, in de nabijheid van een werkbegeleider, ondersteuning aan andere werkgebieden zoals soep maken, tuinwerkzaamheden, creatieve activiteiten, konijnen en cavia's verzorgen en jam maken.

 

Wonen op Nieuw Rijsenburg
Op Nieuw Rijsenburg zijn twee woongroepen:

  • Zonnedauw;
  • Sterrenkroos/Zeemaan.

Op Zonnedauw wonen 8 cliënten en op Sterrenkroos/Zeemaan wonen 12 cliënten met een matig tot licht verstandelijke beperking, waarbij het accent gericht is op structuur en meedoen in de samenleving. 

Zij krijgen 24 uurs begeleiding met in de nacht een slaapdienst. Iedereen heeft een eigen slaapkamer met eigen douche en toilet en er is een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Er is veel aandacht voor het gemeenschapsleven en culturele en kunstzinnige activiteiten.

De begeleiding richt zich op een goede kwaliteit van leven, hier hoort onder andere bij: zich prettig voelen, zelfstandigheid, eigen keuzes en verbondenheid.

Praktische informatie

 

Om in aanmerking te komen voor wonen met zorg op Nieuw Rijsenburg heeft u een WLZ-indicatie nodig van het CIZ. Aanvragen van de indicatie kan via www.CIZ.nl

Voor meer informatie over wonen op Nieuw Rijsenburg of de dagbesteding op neemt u contact op met de afdeling Zorgbemiddeling via telefoonnummer (030) 2255502 of e-mail zorgbemiddeling@lievegoed.nl

 

 

Arbeidsreïntegratie

Soms weet je niet wat je wilt in werk of opleiding. Je hebt verschillende teleurstellingen moeten verwerken omdat je stappen naar school of werk niet lukten. Soms weet je gewoon niet eens meer waar je goed in bent.

Op de boerderijen van Lievegoed in Driebergen bieden we jou tijd en gelegenheid om te ontdekken wat je kwaliteiten zijn. Je werkt aan je eigenwaarde. Zodat je straks met nieuwe energie en zelfvertrouwen aan een baan of opleiding kunt beginnen.

Je kunt verschillende werkzaamheden op de boerderij verrichten.

Aanmelden kan via de afdeling Zorgbemiddeling, via telefoonnummer (030) 2255502 of via e-mail naar zorgbemiddeling@lievegoed.nl

Familie

De persoonlijk begeleider heeft regelmatig contact met de ouders/vertegenwoordigers van de cliënt.

Er is een locatieraad die bestaat uit cliëntvertegenwoordigers. Zij vertegenwoordigen de belangen van alle clienten tesamen en adviseren en denken mee over de zorg en begeleiding op de locatie.

Vieren van jaarfeesten

In het jaar vieren wij de verschillende seizoensfeesten samen met de cliënten, begeleiders en familie. Dit zijn belangrijke terugkerende momenten/rituelen waar ontmoeting en samenzijn centraal staan.

Boerderij verkooppunt

Het verkooppunt is iedere woensdag geopend van 11:00 tot 15:00 uur.

U kunt hier terecht voor verse groente en fruit, maar ook voor een leuk cadeau, zoals ingemaakte jam; tasjes en houten knutselartikelen.