Lievegoed GGZ Haarlem, De Borgstichting

Innovatief, lokaal en samen. Lievegoed is een kleinschalige organisatie voor geestelijke gezondheidszorg met een rijke antroposofische traditie. Wij dragen samen met anderen in de regio graag bij aan een samenleving waar zo min mogelijk mensen buitengesloten worden. Het gaat ons daarbij om een gezonde balans tussen hoofd, hart en handen. Ons antroposofisch mensbeeld past helemaal in de huidige tijdsgeest en sluit naadloos aan op een nieuwe visie op mentale gezondheid. Kleinschalig, persoonlijk, laagdrempelig en lokaal georganiseerd. Ons motto luidt dan ook:

Lievegoed GGZ Haarlem, De Borgstichting

Vuurtonstraat 1a
2034 KL Haarlem

Aanmelden
088 3571510 ma-vr van 08:00-12:00u

Voor wie

We zijn er voor mensen die op een of andere wijze zijn vastgelopen in hun leven, waarbij onze specialiteit ligt in de behandeling van angst- en stemmingsklachten, burn-out, psychotrauma en herstel na psychose of crisis in je leven.

Voor onze dagbehandelingen werken we graag samen met collega-instellingen wanneer er een tijdelijke opschaling nodig is van zorg door middel van onze dagbehandeling.

We denken met je mee
Wij beloven geen kant-en-klare oplossingen, maar we zien wie jij bent. We denken met je mee. We stellen vragen en geven je ideeën. Hoe kun je samen met anderen werken aan jezelf en je omgeving? We leren je mentale gezondheid positief te beïnvloeden en helpen je te onderzoeken wat je nodig hebt om jouw wensen te verwezenlijken. Wat kun je daarvoor zelf actief ondernemen?

 

Werkwijze

JE BENT MEER DAN JE DENKT!

Lievegoed De Borgstichting is een plek waar we de handen uit de mouwen steken en werken aan eigen kracht, positieve gezondheid en herstel. Waar gewerkt wordt met hoofd, hart en handen. Een mooie, groene omgeving waar je weer in contact kunt komen met de elementen en de seizoenen, er minder prikkels zijn, je kan herstellen en waar ruimte is voor nieuwe ontmoetingen, nieuwe energie en nieuwe ideeën.

Regulier waar het moet, antroposofisch waar het kan.

Afhankelijk van je persoonlijke hulpvraag maken we samen met jou een behandelplan waarin we het doel en een passende therapie vaststellen. Heb je een kort of langer behandeltraject nodig? Heb je meer baat bij individuele therapie, groepsbehandeling of een combinatie van beide?

Ieder behandeltraject wordt op maat gemaakt. Je wordt ondersteund door een multidisciplinair behandelteam.

We helpen bij herkennen van oude patronen en gedragingen die leiden tot problemen. Door het krijgen van inzicht en het opdoen van vaardigheden, leer je jouw leven opnieuw vorm te geven.

Behandelvormen

Ambulante groepsbehandeling of individuele behandelingen
We bieden complementaire zorg (regulier aangevuld met antroposofische geneeskunde) waaronder: mindfulness, biografiegroep, EMDR, ACT, psychotherapie, schematherapie, kunstzinnige therapie, euritmie farmacotherapie en inwrijvingen.

Dagbehandeling Structuur 8-12 weken
De 2-daagse structurerende dagbehandeling is geschikt voor mensen die door diverse klachten (bv. depressie, burn-out, angst, herstel na psychose) zijn stilgevallen in hun ontwikkeling of herstellend zijn na een heftige fase in hun leven.
Als je zoekend bent naar motivatie en vaardigheden om weer in beweging te komen en om te gaan met spanning, dan is deze dagbehandeling structuur voor jou geschikt.

Dagbehandeling Acceptatie en Inspiratie 8-12-weken
De 2-daagse acceptatie en inspiratie dagbehandeling is geschikt voor mensen die al de nodige zorg hebben gehad binnen de ggz. Wanneer je vooral zoekend bent naar hoe jij in je kracht kan komen, rekening houdend met je psychische kwetsbaarheid, dan is deze dagbehandeling voor jou geschikt.

In overleg kijken we welke zorg het bet past bij jouw klachten.

Regulier waar het moet, antroposofisch waar het kan.

Visie

Positieve psychologie

Wij werken vanuit de visie: je bent meer dan je denkt! We kijken niet alleen naar je probleem of beperking, maar vooral naar wat je wel kan. We helpen je met het (her)vinden van je gezonde kanten om ook op de lange termijn balans in je leven te kunnen behouden.

Verbale en non-verbale therapie

We gaan er vanuit dat praten niet de enige weg naar herstel is. Daarom combineren we reguliere gesprekstherapieën, zoals EMDR of Seeking Safety, met non-verbale therapieën, zoals kunstzinnige therapie of muziektherapie.

Medicatie en uitwendige therapie

Een psychische aandoening zien wij als een verstoring van het evenwicht in het hele lichaam. Om dit evenwicht te herstellen gebruiken we als aanvulling op reguliere medicijnen ook natuurlijke geneesmiddelen op basis van plantaardige, dierlijke of minerale substanties. Ook zetten we uitwendige lichaamsbehandelingen in die activerend of ontspannend werken.

Combinatie therapie en werk

Wij werken met de combinatie van therapie en werk. Een zinvolle dag-invulling en het verzorgen van je omgeving is – naast therapie – een goede manier om in beweging te komen en te werken aan herstel. In het werk ervaar je de aspecten van het gewone en gezonde leven van dichtbij. Je kunt bij ons werken in de houtwerkplaats, de tuin, het textielatelier en in het huishouden.

Biologische voeding

Om te kunnen herstellen is gezonde voeding essentieel. Daarom zijn de meeste van onze maaltijden biologisch. 

Lees meer over onze visie.

Familie en naasten

Omdat je niet losstaat van je omgeving, betrekken we relatie of gezin bij je behandeling, bijvoorbeeld door ze een keer bij een gesprek en/of familieavond uit te nodigen. Uiteraard altijd in overleg met jou. De ervaring leert dat onderlinge steun en begrip vanuit je omgeving een helende kracht vormen op weg naar je herstel.

Praktische info

Openingstijden

  • Ma t/m vrijdag         8.30 – 17.00 uur

Eten

Op maandag t/m vrijdag nuttigen we gezamenlijk de lunch. Hiervoor vragen wij een kleine onkostenvergoeding van: €1,50. Voor een warme maaltijd vragen we € 2,50.

Verder zijn er koffie en theemomenten verspreid over de dag.

Kosten

Kijk hier voor meer informatie over mogelijke kosten.

Afwezigheid

Als je een gegronde reden hebt waarom je een keer niet aanwezig kunt zijn bij de therapie, dan kun je je tot 24 uur voor de afspraak afmelden. Als je te laat afmeldt,  kunnen er kosten in rekening worden gebracht.

Wanneer je twee keer niet komt, gaan we met je in gesprek over de voortgang van je behandeling

Klachten

Heb je een klacht? We horen het graag. We nemen klachten serieus en willen deze graag zo goed mogelijk oplossen. Kijk hier voor meer informatie over klachten.