Uitwendige therapie

Binnen de antroposofische geneeskunde neemt de uitwendige therapie een belangrijke plaats in. De uitwendige therapie is een medicamenteuze therapie. Het medicijn in de vorm van een etherische olie, plantenolie of een minerale substantie wordt in ritmische wrijfbewegingen op de huid aangebracht.

De huid wordt gezien als een waarnemingszintuig. Alle zintuigorganen zijn tijdens de embryonale ontwikkeling uit de huid ontstaan. Het ons geheel omhullende huis is in zijn waarnemingskwaliteit veel dromeriger en algemener dan de meer wakkere zintuigen. De huid werkt als het ware als een spiegel; hij neemt de kwaliteit van de aangebrachte substantie waar en het organisme reageert hierop. Om de zintuigfunctie van de huid te stimuleren is het belangrijk dat de behandeling in rust wordt gegeven. De wakker zintuigen zoals de ogen en oren worden dan zo min mogelijk geprikkeld.

Voor de behandeling is er keus uit vele verschillende oliën. We kijken welke substantie de kwaliteit heeft, die op dat moment nodig is.

Verloop van de behandeling

De behandeling bestaat uit een serie van inwrijvingen. Tijdens de inwrijvingen wordt alleen dat deel van de huid ontbloot, dat wordt ingewreven. Hierdoor gaat er geen warmte verloren. Na de inwrijving is er ongeveer 30 minuten rust, zodat de substantie in alle rust waargenomen kan worden. De substantie werkt nog zeker 24 uur door.

Welke klachten kunnen we met inwrijvingen behandelen

Inwrijvingen zijn vooral geschikt bij klachten, die worden veroorzaakt door een tekort aan omhulling, uitputting of warmtegebrek. Bij angst, depressie, rouwverwerking, oververmoeidheid, burn-out, slaapproblemen, reuma, ter ondersteuning bij kankertherapie etc. Het effect bestaat uit een beter bewustzijn van het lichaam en een betere verbinding met het lichaam.

Hierdoor ben je beter in staat pijn te hanteren, beter en dieper te slapen en beter aan te voelen waar je grenzen liggen. In het algemeen geven verpleegkundigen, die een gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd in uitwendige therapie binnen de antroposofische geneeskunde, deze behandeling.