Therapeuticum Utrecht

Verbonden aan een therapeuticum in Utrecht bieden we behandeling voor (jong)volwassenen met psychiatrische problematiek, een verslaving of een combinatie van beiden. Dat doen we door middel van gesprekken en non-verbale therapie├źn. Denk bij psychische problematiek aan depressie, angsten, trauma en/of persoonlijkheidsproblematiek.

Therapeuticum Utrecht

Dekhuyzenstraat 60
3572 WN Utrecht

Aanmelden
088 3571510 ma-vr van 08:00-12:00u

Jongvolwassenenzorg

Tussen de 18 en 28 jaar maak je grote veranderingen door. Je zoekt naar je eigen ik, naar je plek in de maatschappij. Vaak ga je uit huis, krijg je een andere relatie met je ouders. Het is een dynamische maar soms ook moeilijke tijd.

Lievegoed heeft een zorgaanbod ontwikkeld dat aansluit aan bij de specifieke thema's waar jongeren (18-28 jaar) mee worstelen. 

Ieder behandeltraject wordt op maat gemaakt. Samen met jou bespreken we welke behandeling aansluit bij jouw persoonlijke hulpvraag. Heb je een korte of langere behandeling nodig? Heb je meer baat bij individuele therapie, groepsbehandeling of een combinatie?

Samen werken we er aan dat de je weer met zelfvertrouwen en energie de uitdagingen van het leven aangaat. Je doet ervaringen en inzicht op om ook op de lange termijn balans in je leven te behouden.

We gaan ervan uit dat praten niet de enige weg naar herstel is. Daarom bestaat een behandeling bij ons meestal uit een combinatie van verbale en non-verbale therapie. Bij non verbale therapie kun je denken aan: kunstzinnige therapie, een inwrijving of werken op onze behandelboerderij. We maken tevens gebruik van eHealth, zodat je ook vanuit huis aan je herstel kan werken. 

 

 

 

Voor wie

We zijn er voor (jong)volwassenen met psychische problematiek, een verslaving of een combinatie van beide. 

Bij psychische problematiek kun je denken aan: depressie, angsten, vermoeidheidsklachten, psychose, ADHD, ASS, trauma en persoonlijkheidsproblematiek. 

Behandelaanbod

Onderstaand een overzicht van de therapieën die wij bieden:

 

Behandelvormen

Groepstherapie

Tijdens de groepstherapie volgt de jongere behandeling samen met leeftijdsgenoten. De groepen kenmerken zich door een open sfeer en gezonde gezelligheid. De jongeren ervaren steun aan elkaar, mede door herkenning en het kunnen oefenen van sociale vaardigheden. Deelname aan onze groepstherapie is op elk moment te starten, er zijn geen wachtlijsten.

Individueel 

Het is mogelijk dat een individuele behandeling passender is. In gesprek met de behandelaar wordt aangesloten bij de vraag van de jongere en wat hij wil bereiken. Er zijn verschillende mogelijkheden: van praktische en steunende gesprekken tot inzichtgevende psychotherapie en traumabehandeling. Ook beantwoorden we diagnostische vragen in een individueel traject.

Visie en werkwijze

Positieve psychologie

Wij werken vanuit de visie: je bent meer dan je denkt! We kijken niet alleen naar je probleem of beperking, maar vooral naar wat je wel kan. Het vermogen om zelf problemen op te lossen, is vaak groter dan gedacht. We helpen je met het (her)vinden van je gezonde kanten om ook op de lange termijn balans in je leven te kunnen behouden.

Verbale en non-verbale therapie

We gaan er vanuit dat praten niet de enige weg naar herstel is. Daarom combineren we reguliere gesprekstherapieën, zoals EMDR of Seeking Safety, met non-verbale therapieën, zoals kunstzinnige therapie of muziektherapie.

Medicatie en uitwendige therapie

Een psychische aandoening zien wij als een verstoring van het evenwicht in het hele lichaam. Om dit evenwicht te herstellen gebruiken we als aanvulling op reguliere medicijnen natuurlijke geneesmiddelen op basis van plantaardige, dierlijke of minerale substanties. Ook zetten we uitwendige lichaamsbehandelingen in die activerend of ontspannend werken.

Combinatie therapie en werk

Wij werken met de combinatie van therapie en werk. Een zinvolle dag-invulling en het verzorgen van je omgeving is – naast therapie – een goede manier om in beweging te komen en te werken aan herstel. In het werk ervaar je de aspecten van het gewone en gezonde leven van dichtbij. Je kunt bij ons werken in de moestuin, de keuken en het huishouden.

Biologische voeding

Om te kunnen herstellen is gezonde voeding essentieel. Daarom zijn al onze maaltijden biologisch. Veel van onze groenten, verbouwen we in onze eigen moestuinen. We beschikken over een professionele keuken. Op dinsdag tot en met vrijdag kun je tegen onkostenvergoeding meedoen met een uitgebreide biologische lunch.