Lievegoed Magenta, werkplaats & dagbesteding

Magenta is een kunstwerkplaats voor volwassen met een verstandelijke beperking, veelal gecombineerd met psychiatrische problematiek of autisme. Deelnemers krijgen de kans om zich te ontplooien in een van de vijf werkplaatsen, waar ze prachtige producten maken. Een onderdeel van Magenta is de tweejarige weefopleiding Karmijn. In Arnhem werken wevers in het Nederlands Openlucht Museum.

Magenta

Arnhemsebovenweg 285B
3971 MH Driebergen

Aanmelden

Voor wie

Magenta biedt dagbesteding  aan volwassenen met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking, veelal gecombineerd met psychiatrische problematiek of autisme.

De weefopleiding Karmijn is er voor mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking.

In Arnhem in het Nederlands Openlucht Museum werken cliënten aan weefopdrachten en geven ze uitleg over het vak. 

Aanbod en werkwijze

 

Werkplaatsen

Magenta bestaat uit een weverij, een keramiekwerkplaats, een atelier, een papier- en wolwerkplaats en een kantinegroep. Alle werkplaatsen bieden een rustige en sfeervolle omgeving met een vast dag-, week- en jaarritme. We werken in kleine groepen.

Sociale en creatieve ontwikkeling

Deelnemers werken zo zelfstandig mogelijk of worden ondersteund door de begeleiders. De focus in de begeleiding ligt bij de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers, op het welbevinden en op een zinvolle dagbesteding. Hiervoor stellen we samen een zorgplan op. We spreken de cliënt aan op sociale en creatieve vermogens en stimuleren om zelf aan de slag te gaan. Dit sterkt het gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen. Elke bijdrage, groot en klein, is belangrijk.

Lees meer over onze visie op zorg

Werkplaatsen

 

Weverij

In de weverij werkt iedere wever op een eigen getouw. Veel wevers ervaren de ritmiek van hun bezigheid als bijzonder rustgevend. Alles wordt gestructureerd en stap voor stap aangeleerd, passend bij de mogelijkheden van de deelnemer. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de tweejarige weefopleiding Karmijn.

Keramiekwerkplaats

In de keramiekwerkplaats maken deelnemers objecten van keramiek. We werken met verschillende technieken. De deelnemers tekenen en schilderen ook veel om de vormgeving te leren en dit later te gebruiken voor een object.

Atelier

Het atelier is een werkplaats waar deelnemers met vlakke werkvormen werken. Schilderen, tekenen en grafische druktechnieken, zoals etsen, linoleumsnede en lithografie (steendruk).

Kantinegroep

De kantinegroep bereidt de gezamenlijke koffiepauze voor en verzorgt de lunch. Er worden bijvoorbeeld koekjes gebakken. Tafeldekken, opruimen en afwassen en de was doen zijn vaste activiteiten. Samen zorgen we zo voor een prettige leefsfeer en dagritme.

Papier en Wol werkplaats

De groep Papier en Wol is een veilige en gestructureerde werkplek. De werkzaamheden richten zich vooral op de beleving en niet zo zeer op productiegericht werk. Toch levert de groep wel kleine producten af. De werkzaamheden bestaan uit: wol wassen, pluizen en kaarden, met papier knippen, plakken en beschilderen. De begeleiders zijn steeds in de directe nabijheid.

Producten in de winkel

Veel van producten die de op de werkplaatsen worden, zijn te koop in de Magenta winkel.

Weefopleiding Karmijn

Het werk achter een weefgetouw  geeft mensen met een verstandelijke beperking houvast. De wever is lichamelijk bezig en ziet meteen het resultaat van zijn werk. Naast het leren van het vak, is leren weven ook een middel om een goede werkhouding aan te leren. De cursisten zijn creatief bezig, krijgen meer zelfvertrouwen en zijn trots op wat ze leren maken.

De opleiding

In de eenjarige opleiding leren de cursisten onder andere om zelfstandig een weefgetouw bedienen, weven met verschillende materialen en verschillende bindingen. Ook is er veel aandacht voor kunstzinnige vorming. Er wordt gewerkt in kleine groepen.

Aan het eind van de opleiding wordt een certificaat uitgereikt en kunnen de werkstukken worden getoond op een feestelijke eindexpositie. Na de opleiding kunnen de cursisten bijvoorbeeld gaan werken in de weverij in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem of in een weverij.

De eenjarige vakopleiding van Karmijn is geschikt voor mensen vanaf 18 jaar, met een lichte of matige verstandelijke beperking.

 

Weverij Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem)

In de weefhuisjes van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wordt het handweven gedemonstreerd. De deelnemers zijn ervaren wevers, de meesten hebben de vakopleiding weven bij Karmijn gevolgd. Ze kunnen vertellen over gebruikte materialen, toegepaste weeftechnieken en ze kunnen laten zien hoe de getouwen werken. Daarnaast werken we in een kleine groep aan producten die in de museumwinkel worden verkocht.

Begeleiding

De deelnemers van de weverij in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem worden er begeleid door een van onze medewerkers, aan de hand van een individueel begeleidingsplan. Voor een werkplek is een indicatie voor dagbesteding nodig, naast natuurlijk ervaring in het weven en uitleg daarover kunnen geven aan bezoekers.

Praktische informatie

 

Openingstijden

Werkplaatsencentrum Magenta is elke werkdag geopend en biedt ook zorg in de vakantieperiodes. Veel producten die deelnemers maken worden verkocht in de Magenta winkel.

De winkel is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur en op woensdag van 12.00 tot 13.00 uur.

Familie

 

Meedenken over zorg

De persoonlijk begeleider heeft regelmatig contact met de ouders/vertegenwoordigers van de client.

In de deelnemersraad praten cliënten mee over onderwerpen die hen gezamenlijk aangaan. Ze worden daarbij begeleid door een onafhankelijke coach. Individuele wensen worden besproken in de jaarlijkse zorgplanbespreking.

Vieren van jaarfeesten

In het jaar vieren wij de verschillende seizoensfeesten samen met de cliënten, begeleiders en cliëntvertegenwoordigers. Dit zijn belangrijke terugkerende momenten/rituelen waar ontmoeting en samenzijn centraal staan.

Onze andere locaties

In het bosrijke Driebergen bieden we naast Magenta meer mogelijkheden voor volwassenen met een verstandelijke beperking:

Zorgboerderij Nieuw Rijsenburg wonen, dagbesteding en werk

Salvia wonen met zorg

Zonneweg zelfstandig wonen met begeleiding

Wederik begeleid wonen in woongroepen

Kobalt begeleiding bij (vrijwilligers)werk en dagbesteding

Trotse deelnemers van Karmijn in beeld