Hoge Born | Wageningen

Op de grens van Bennekom en Wageningen staat biologische behandelboerderij de Hoge Born. Je kunt bij ons terecht voor klinische-, ambulante- en poliklinische behandeling. Voor jongvolwassenen bieden we een speciaal behandelprogramma. Het leven en werken buiten bevordert herstel en ontwikkeling.

Hoge Born

Bornsesteeg 87
6708 PD Wageningen

Aanmelden
06 40191176 ma-vr van 11:00-13:00u

Onze visie

Positieve psychologie

Wij werken vanuit de visie: je bent meer dan je denkt! We kijken niet alleen naar je probleem of beperking, maar vooral naar wat je wel kan. We helpen je met het (her)vinden van je gezonde kanten om ook op de lange termijn balans in je leven te kunnen behouden.

Verbale en non-verbale therapie

We gaan er vanuit dat praten niet de enige weg naar herstel is. Daarom combineren we reguliere gesprekstherapieën, zoals EMDR of Seeking Safety, met non-verbale therapieën, zoals kunstzinnige therapie of muziektherapie.

Medicatie en uitwendige therapie

Een psychische aandoening zien wij als een verstoring van het evenwicht in het hele lichaam. Om dit evenwicht te herstellen gebruiken we als aanvulling op reguliere medicijnen ook natuurlijke geneesmiddelen op basis van plantaardige, dierlijke of minerale substanties. Ook zetten we uitwendige lichaamsbehandelingen in die activerend of ontspannend werken.

Combinatie therapie en werk

Wij werken met de combinatie van therapie en werk. Een zinvolle daginvulling en het verzorgen van je omgeving is – naast therapie – een goede manier om in beweging te komen en te werken aan herstel. In het werk ervaar je de aspecten van het gewone en gezonde leven van dichtbij. Je kunt bij ons werken in de moestuin, de keuken en het huishouden.

Biologische voeding

Om te kunnen herstellen is gezonde voeding essentieel. Daarom zijn al onze maaltijden biologisch. Veel van onze groenten, verbouwen we in onze eigen moestuin. We beschikken over een professionele keuken. 

Lees meer over onze visie

Voor wie

De Hoge Born is er voor volwassenen vanaf 18 jaar met uiteenlopende problematiek: depressieve gevoelens, angstklachten, verslavingsproblematiek, herstel na een psychose, persoonlijkheidsproblematiek en burn-out- of psychosomatische klachten.

Mensen die bij ons komen hebben vaak moeite met het aanbrengen van structuur in hun dag, of lopen vast in hun werk of studie.

Jongvolwassenen

We hebben een speciaal behandelaanbod voor jongvolwassenen. Jongeren maken tussen 18 en 28 jaar grote ontwikkelingen door. Ze zoeken naar hun eigen ik en hun plek in de maatschappij. Dat is leuk en leerzaam, maar soms ook moeilijk. Voor jongvolwassenen met psychische problemen of een verslaving bieden we specialistische behandeling, zowel ambulant als klinisch.

Lees meer over onze GGZ-zorg voor jongeren 

Werkwijze

Je kunt bij ons terecht voor individuele- en groepsbehandeling, voor een uur tot meerdere dagen in de week. Afhankelijk van jouw persoonlijke vraag.

Behandelaanbod op maat

Ieder behandeltraject wordt op maat gemaakt. In een intake bekijken we samen welke behandeling aansluit bij jouw specifieke hulpvraag. Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan op.

Lichaam en geest in balans

Onze overtuiging is dat praten niet de enige weg naar herstel is. Daarom combineren we reguliere behandelingen vaak met kunstzinnige of lichaamsgerichte therapieën. Zodat zowel je geest als je lichaam in balans komen.

Bij alle behandelingen is  er bijzondere aandacht voor het therapeutische milieu of de gemeenschap. Een huiselijke omgeving, het werken, het ervaren van gezonde en normale bezigheden en fijn contact met groepsgenoten vormen belangrijke elementen in onze behandelingen.

Wat je vraag ook is, op de Hoge Born kijken we met je mee naar een goed antwoord. Wil je weten of onze behandeling bij je past? Neem contact op voor meer informatie.

 

Behandelvormen

 • Poliklinische behandeling
 • Dagbehandeling
 • Opname 

We bieden zowel basis-GGZ als specialistische GGZ.

Poliklinische behandeling
Bij poliklinische behandeling kom je naar de Hoge Born voor een uur tot enkele dagdelen per week. Je volgt groepsbehandelingen of individuele therapie. Vaak combineren we gesprekken met non-verbale therapie zoals kunstzinnige therapie.

Dagbehandeling
Bij dagbehandeling kom je voor één tot drie dagen per week naar de Hoge Born voor behandeling. Je leeft en werkt in één van onze groepen, in een rustige en geborgen sfeer. Het programma bestaat uit een aantal vaste onderdelen zoals de dagopening- en sluiting, met elkaar koffie drinken en lunchen. Zo bieden we structuur en ritme. Daarnaast volg je verschillende therapieën, passend bij jouw zorgvraag en werk je mee op het boerenbedrijf. 

Opname
Mocht het nodig zijn, dan is het mogelijk om voor korte duur te worden opgenomen op de Hoge Born. We zien opname als een kortstondige onderbreking van een ambulant behandeltraject.

Behandelaanbod speciaal voor jongeren.

In al onze behandelingen creëren we een veilige en gestructureerde omgeving (‘holding environment’) waarbinnen je kunt experimenteren met nieuw gedrag en uitgedaagd wordt met nieuwe ervaringen.

We werken veel in groepsverband. Met elkaar leef je in een groep, ga je praktisch aan de slag op het land of in een van de werkgebieden en werk je middels concrete behandeldoelen en maatschappelijke doelstellingen aan zelfvertrouwen, zelfsturing en sociale vaardigheden. Middels groepsgesprekken, kunstzinnige en lichaamsgerichte therapieën maken we je probleem helder en proberen we gedrag en vastzittende patronen te veranderen. Wij kijken naar je balans en hoe die te herwinnen. Spiritualiteit, creativiteit, zingeving en structuur geven inzicht en uitzicht op deze nieuwe balans.

Samen kijken we welke behandeling aansluit bij jouw specifieke hulpvraag. Ieder behandeltraject wordt op maat gemaakt en bestaat uit een of meerdere van onderstaande zorgmodules:

 • Biografie/zelfbeeldgroep
 • Crisissignaleringsplangroep
 • EMDR
 • Euritmie
 • Identiteitsversterkende groep (denken-voelen-willen)
 • Kunstzinnige therapie
 • Medicatie
 • Mindfulness based cognitive therapy
 • Motivatiegroep (verslaving)
 • Muziektherapie
 • Psychodynamische therapie
 • Psycho-educatie
 • Seeking safety
 • Sociaal maatschappelijke groep
 • Systeemtherapie
 • Uitwendige therapie
 • Vaardigheidstraining
 • Arbeidstherapie

Arbeidsreïntegratie

Soms weet je niet wat je wilt in werk of opleiding. Je hebt verschillende teleurstellingen moeten verwerken omdat school of werk niet lukte. Soms weet je gewoon niet eens meer waar je goed in bent.

Op de Hoge Born bieden we jou tijd en gelegenheid om te ontdekken wat je kwaliteiten zijn. Je werkt aan je eigenwaarde. Zodat je straks met nieuwe energie en zelfvertrouwen aan een baan of opleiding kunt beginnen.

Je kunt verschillende werkzaamheden op de boerderij verrichten. 

Praktisch

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag                       8.30 – 17.00 uur

 • Onze groepsbehandeling voor volwassenen concentreert zich op de dinsdag en de donderdag
 • De groepsbehandeling voor jongvolwassenen vindt plaats op maandag of woensdag.
 • Individuele gesprekken kunnen op alle werkdagen gepland worden.

Eten

Op maandag t/m donderdag wordt in de lunchpauze een biologisch vegetarische soep geserveerd. Hiervoor vragen wij een kleine bijdrage van €0,75.

Koffie en thee zijn vrij en onbeperkt te verkrijgen.

Kleding

Als je komt werken op de boerderij raden we je aan om stevige schoenen te dragen en passende kleding (warm en droog in de winter, luchtig en zonwerend in de zomer).

Kosten

Kijk hier voor meer informatie over mogelijke kosten.

Afwezigheid

Als we een behandeling hebben afgesproken, gaan we een wederzijds committent aan. Dat wil zeggen dat wij een inspanningsverplichting op ons nemen voor een goed resultaat van jouw behandeling. Omgekeerd verwachten we ook dat jij er alles aan zult doen je behandeling te volgen.

Mocht je om goede reden verhinderd zijn, neem dan telefonisch contact met ons op via: 
06-51532144 (volwassenen) of 06-46051942 (jongvolwassenen).

Klachten

Heb je een klacht? We horen het graag. We nemen klachten serieus en willen deze graag zo goed mogelijk oplossen. Kijk hier voor meer informatie over klachten.

Familie en naasten

We vinden het belangrijk om familie en vrienden bij de behandeling te betrekken. Delen wat je hier meemaakt, kan helpen bij de behandeling. Het betrekken van vrienden of familie gebeurt altijd in overleg met jou. Afspraken hierover worden vastgelegd in het behandelplan.

Daarnaast organiseren we een aantal maal per jaar een genodigdenavond waarbij familie, naasten en vrienden kunnen komen kijken wat er op de Hoge Born gebeurt. Ook bij het vieren van jaarfeesten en verjaardagen kun je familie en vrienden uitnodigen.

 

Blijf op de hoogte

Volg ons op Facebook