Zorgboerderij De Beukenhof, Breda

In de Rith, een prachtig buitengebied van Breda, ligt zorgboerderij de Beukenhof. De Beukenhof biedt wonen en zelfvoorzienende dagbesteding. Er wonen 31 cliƫnten verdeeld over vier woningen en er zijn vier dagbestedingsgebieden; de Veehouderij, de Tuin, de Inmaak en het Hofhuis. Op de Beukenhof, wonen en werken mensen met een verstandelijke beperking in combinatie met psychische problematiek en/of een vorm van autisme.

Boerderijwinkel De Beukenhof

Verse producten van eigen land

Zorgboerderij de Beukenhof

Vuchtschootseweg 41
4838 GJ BREDA

Aanmelden

Voor wie

Op de Beukenhof werken en wonen mensen met een licht of matige verstandelijke beperking, soms in combinatie met psychische problematiek. Dat kan een angststoornis zijn of een vorm van autisme en bijvoorbeeld ADHD.

GGZ-behandeling bieden we niet op de Beukenhof. Belangrijk is dus dat de psychiatrische problematiek in een rustig en stabiel evenwicht is. Op het moment dat de situatie vraagt om GGZ behandeling, zoeken wij samenwerking met GGZ-specialisten in de omgeving.

Werken en wonen op boerderij De Beukenhof
De cliënten hebben affiniteit met het boerderijleven en moeten het aankunnen (fysiek en geestelijk) om op een boerderij te wonen. Bij beperkte validiteit (rolstoel bijvoorbeeld) of veel ouderdomsklachten is het helaas niet mogelijk om op de Beukenhof te wonen.  Het doel van de Beukenhof is om cliënten een mooie, passende woonplek te bieden met zinvolle en zingevende dagbesteding.

 

Aanbod

 

Werken op de boerderij

Belangrijk is dat de cliënten zich aangetrokken voelen tot werkzaamheden op een boerderij. Wonen op een Zorgboerderij betekent ook meewerken op die boerderij. Binnen de inmaak bereiden we dagelijks (maandag tot en met vrijdag) een warme maaltijd voor met zoveel mogelijk eigen producten. De tuin werkt vanuit een teelplan en zorgt voor de groentes. De groep Veehouderij zorgt voor ongeveer 30 kippen, 10 ossen, 4 varkens en 4 schapen. Het hofhuis is faciliterend aan de rest. Daar wordt dagrgt dagelijks voor verse soep, koffie en thee voor in de pauzes en zij houden de boerderij schoon. Er is in de middag ruimte voor creatieve activiteiten op maat.

Wonen op de boerderij

De Beukenhof kent verschillende woonvormen. Er zijn drie groepswoningen en een aantal appartementen op het terrein van de boerderij.

We vieren jaarfeesten en organiseren culturele activiteiten. Er is een rijk sociaal leven en samen zorgen we zo voor een prettige woon-leefomgeving, waar de bewoner zich gezien voelt in heel zijn mens-zijn.

Wonen met begeleiding

In een groep
In Princenhage, een wijk aan de rand van Breda, heeft de Beukenhof vier woningen voor mensen die begeleid zelfstandig wonen. We ondersteunen de cliënt bij een zo zelfstandig mogelijk leven en bij actieve deelname aan de samenleving.

Zelfstandig
In de eigen thuissituatie bieden we begeleiding voor volwassenen met een (zeer) licht verstandelijke beperking. We richten ons ook hier vooral op het ondersteunen van een zo zelfstandig mogelijk leven en op actieve deelname aan de samenleving. 

Hoe werken we

Begeleiding
In onze begeleiding kijken we naar de kwaliteiten en mogelijkheden van de individuele cliënt. Voor alle cliënten stellen we in overleg met de persoonlijk begeleiders en de gedragskundige een Zorgplan op. Elke cliënt heeft een persoonlijk begeleider binnen de woning en binnen de dagbesteding. Lees meer over onze visie op zorg.

 

Werken op de boerderij

Veehouderij
Werken in de veehouderij is heel afwisselend. Veel voorkomende werkzaamheden zijn: de dieren (ossen, schapen, kippen en varkens) verzorgen: voeren, de stal schoonmaken, omheiningen maken voor een weide en het erf rondom de stal verzorgen. In de veehouderij hakken en verwerken we ook hout tot tot kachelhout. En we verbouwen op het land aardappelen en wintergroentes. In de veehouderij werken betekent veel fysiek werk, vooral gebruik van grove motoriek en meestal buiten zijn onder alle weersomstandigheden. We werken in een groep van 9 cliënten met 1 begeleider. De cliënt werkt soms in groep, soms alleen.

Tuinderij
Er zijn diverse werkzaamheden op de groentetuin en in de kassen. We werken vanuit een teelplan en kweken en telen groenten, poten, verspenen en we wieden onkruid. Het verstrijken van de jaargetijden maken we zo bewust mee. De tuinderij levert biologische groente voor de woningen en voor ons eigen verkooppunt. We werken in een groep van 9 cliënten en 1 begeleider. Veelal buiten en vanuit de fijne motoriek.

Hofhuis
De Hofhuisgroep werkt in de boerderij. Ze maken schoon, wassen verzorgen de dagelijkse lunch en koffie en thee voor de pauzes. Deze groep is gericht op nabijheid en belevingsgerichte begeleiding.

Inmaakgroep
De groep, 9 clienten, bereiden samen met een begeleider dagelijks de warme maaltijd voor.  Ze wassen en snijden de groente en bereiden de maaltijd verder voor. Taken worden zo veel mogelijk zelfstandig en afwisselend samen of individueel uitgevoerd.

Wonen op de boerderij

In een woongroep
Er zijn vier groepswoningen op het terrein van de boerderij. Iedereen heeft een eigen appartement en er is een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Het accent ligt op structuur en er mogen zijn. Bewoners krijgen 24 uurs begeleiding met in de nacht twee slaapdiensten.

De begeleiding richt zich op een goede kwaliteit van leven, hier hoort onder andere bij: zich prettig voelen, zelfstandigheid, eigen keuzes en verbondenheid.

In een appartement
Elke cliënt heeft een eigen appartement met woon-slaapkamer, eigen sanitair en een  keukenblokje. Daarnaast is er een gezamenlijke huiskamer en een gezamenlijke keuken. Voor het wassen en drogen van kleding is er een centrale ruimte. 
De begeleiding richt zich met name op het bieden van structuur, voorspelbaarheid, veiligheid en nabijheid vanuit de individuele begeleidingsvraag van de cliënt. Begeleiding is 24 uur per dag aanwezig. Er is een gemeenschappelijke ruimte waar de  cliënt vrijblijvend naar toe kan. We eten er samen, vieren er onze jaarfeesten en organiseren er activiteiten om elkaar te ontmoeten.     

 

 

Wonen met begeleiding in Breda

Wonen in een groep
In Princenhage, een wijk aan de rand van Breda, heeft de Beukenhof vier woningen voor mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking. We ondersteunen de cliënt bij een zo zelfstandig mogelijk leven en bij actieve deelname aan de samenleving. Er wonen twee mensen in een huis. Ieder heeft een eigen woon-slaapkamer, er is een gezamenlijke huiskamer, keuken, douche en toilet. Het huis heeft een achtertuin met fietsenschuur.  Bewoners hebben overdag werk of dagbesteding. Bewoners kunnen altijd een beroep doen op de begeleiders. Dagelijks is er een begeleider van 16.00 uur tot 20.00 uur en daar buiten kunnen clienten terug vallen op de begeleiders van de Beukenhof

Elke client heeft een persoonlijk begeleider die ondersteunt bij het zo zelfstandig mogelijk wonen. Daarnaast begeleiden we bij het samenwonen met de andere huisgenoten. In overleg met de cliënt stellen we een begeleidingsplan op. Na een jaar wordt dit plan geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. De persoonlijk begeleider is het eerste aanspreekpunt voor de bewoner en ouders of verzorgers en draagt zorg voor de continuïteit en coördinatie van de hulpverlening.

De woningen zijn gelegen aan een woonerf, met een groenplantsoen. Om de hoek is een bushalte. De wijk Princenhage is een rustige en sociaal hechte gemeenschap met een levendig verenigingsleven. De woning ligt op korte afstand van de historische dorpskern van Princenhage. Hier is een ruim aanbod aan winkels waaronder een groentezaak, twee bakkerijen, twee slagerijen, twee supermarkten en diverse modezaken. De Beukenhof of het centrum van Breda liggen op fietsafstand. In de omgeving zijn sportvoorzieningen, een buurtcentrum en bibliotheek.  De woning ligt gunstig ten opzichte van diverse uitvalswegen richting Rotterdam, Antwerpen (A16), Eindhoven en Bergen op Zoom (A58).

Zelfstandig wonen
Wij bieden ambulante begeleiding aan cliënten die zelfstandig wonen in de gemeente Breda , Bergen op Zoom of Roosendaal. Dat kan bijvoorbeeld gaan om begeleiding bij actief deelnemen aan de samenleving, bij vrijetijdsbesteding of bij het huishouden. Zo ondersteunen we bij een zo zelfstandig mogelijk leven.

Iedere cliënt heeft een persoonlijk begeleider die op vaste dagen en tijden aanwezig is. Samen stellen we een begeleidingsplan op. Na een jaar wordt dit plan geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. De persoonlijk begeleider is het eerste aanspreekpunt voor bewoner en ouders of verzorgers en draagt zorg voor de continuïteit en coördinatie van de hulpverlening. 

Aanmelden en meer informatie

Om in aanmerking te komen voor wonen met begleiding is een beschikking van de gemeente nodig. Voor meer informatie over een beschikking neem je contact op met de gemeente. 

Meer informatie en kennismaken

Heb je nog vragen over een beschikking of wil je je aanmelden neem contact op met de afdeling Zorgbemiddeling: 030-22 55 502. We maken dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek

Familie

 Meedenken over zorg
De persoonlijk begeleider heeft regelmatig contact met de ouders/vertegenwoordigers van de cliënt. Er is een locatieraad die bestaat uit cliëntvertegenwoordigers. Zij vertegenwoordigen de belangen van alle cliënten tesamen en adviseren en denken mee over de dagelijkse zorg en begeleiding op de locatie.
In de medewerkersraad praten cliënten mee over onderwerpen die hen gezamenlijk aangaan. Individuele wensen worden besproken in de jaarlijkse zorgplanbespreking.

Vieren van jaarfeesten
Wij vieren verschillende jaarfeesten samen met de cliënten, begeleiders en familie. Dit zijn belangrijke terugkerende momenten/rituelen waar ontmoeting en samenzijn centraal staan.